Risker med ett kreditkort

Kreditkort och hela dess system kan vara och är ofta en fantastisk möjlighet. Det kan både förenkla och rädda dig ur ekonomiska kriser. Dock får man aldrig glömma att dessa pengar inte är dina, överhuvudtaget. Det ska alltså aldrig räknas med i din budget, eftersom du då försätter dig i skuld och måste betala ränta på detta.

Det finns många som missbrukat sitt kreditkort, endast för att senare finna sig själva med en skuld de inte kan betala tillbaka. Även om man hittat det tillsynes bästa kreditkortet med relativt låg ränta och låga avgifter så kan kostnaderna skena iväg. Efter ett par varningar som självklart inkluderar ytterligare avgifter, går ärendet till kronofogden. Där kommer snart din skuld ackumulera både i storlek och betalningsanmärkningar. Även om du senare betalar skulden kommer en eller flera anmärkningar synas i ditt register under en viss tid. Det gör det väldigt svårt för dig att hyra lägenhet och handla på avbetalning m.m. Att ta lån från ett bank eller ett mer traditionellt låneinstitut när du har betalningsanmärkningar är i stort sätt omöjligt. Du kommer alltså befinna dig i en situation där du är väldigt begränsad och dina alternativ är få.
Om du är benägen till att spendera och inte riktigt har full kontroll över din ekonomi bör du alltid sätta ett anpassat tak som begränsar dig från att spendera över en viss summa.